Τοπικά Φαγητά

Παραδοσιακά Θασίτικα φαγητά

Παραδοσιακά Θασίτικα φαγητά

Υπάρχουν διαφορετικά προφίλ ταξιδιωτών. Άλλοι ταξιδεύουν και διστάζουν να δοκιμάσουν περίεργες, ή διαφορετικές γεύσεις του τόπου που επισκέπτονται. Άλλοι πάλι, οι πιο ριψοκίνδυνοι, νιώθουν να έλκονται από τις καινούριες και διαφορετικές γεύσεις ενός τόπου.

Σε όποια κατηγορία ταξιδιώτη και αν ανήκετε μη φύγετε από το νησί αν δεν τα δοκιμάσετε όλα!


Πιπερολάχανα

Κυρίως χειμωνιάτικο πιάτο ελαφρώς πικάντικο. Πρόκειται για λάχανο τουρσί σε συνδυασμό με άσπρα φασόλια. Η ξινούτσικη και καυτερή του γεύση συνδυάζεται τέλεια με κόκκινο κρασί σερβίρεται κυρίως στα ορεινά χωριά το χειμώνα για ευνόητους λόγους.


Τατάρκα

Πιάτο που σερβίρεται την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι. Κυρίως σε «ψαγμένα» εστιατόρια και από «ψαγμένους» επισκέπτες. Ότι φρέσκο λαχανικό και μυρωδικό της άνοιξης συνοδεύει αυτό το απλό σε σύλληψη και υλικά αλλά τόσο νόστιμο φαγάκι. Κολοκυθοκορφάδες, κολοκυθάκια, φρέσκες πιπερίτσες, βλασταράκια και μυρωδικά της άνοιξης, του δίνουν άρωμα και γεύση. Αν το βρείτε, δοκιμάστε το και βουτήξτε και στο ζουμάκι κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει.


Κολοκυθολούλουδα γεμιστά και σαρμαδάκια

Τα λουλούδια από τις κολοκυθιές, εκτός από το υπέροχο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα τους νοστιμεύουν ένα σωρό παραδοσιακά πιάτα. Οι νοικοκυρές ξυπνούν αξημέρωτα για να τα μαζέψουν όσο είναι ακόμα ανοιχτά πριν τα δει ο ήλιος και τα κλείσει. Τα γεμίζουν με τυρί και αυγά και τα τηγανίζουν. Τα γεμίζουν με φρέσκα μυρωδικά και ρύζι και μαζί με τα σαρμαδάκια - τα τυλιχτά με το ίδιο μείγμα αμπελόφυλλα δηλαδή - αποτελούν εξαιρετικό καλοκαιρινό πιάτο. Συνοδέψτε τα με δροσερό γιαουρτάκι και νιώστε δροσιά και γεύση μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού.


Πιταράκια

Είναι τηγανίτες κάτι σαν παραλλαγή του κολοκυθοκεφτέ με μπόλικο δυόσμο και μυρωδικά και φρεσκοκομμένα κολοκυθολούλουδα που τα νοστιμίζουν και τους δίνουν μια γλυκιά γεύση. Προσοχή «σηκώνουν» πολύ τσίπουρο, ή ρετσίνα μην το παρακάνετε.


Κολιός «Γούνα»

Αν θέλετε την άποψη μου, αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος του συγκεκριμένου αυτού ψαριού, τον κατατάσσω στις κορυφαίες ψαρονοστιμιές. «Γούνα» ονομάζουν οι Θασίτες τον κολιό που είναι ανοιγμένος κατά μήκος έτσι ώστε να αποτελεί ένα ενιαίο μεγάλο κομμάτι χωρίς να διαχωρίζεται. Το ψάρι το αλατίζουν και το «καπνίζουν» κατάλληλα και έπειτα το ψήνουν. Η πικάντικη γεύση του είναι μοναδική. Προσοχή και πάλι στο τσίπουρο!!


Θασίτικη φέτα

Δοκιμάστε Θασίτικη φέτα καθώς και ποικιλία από άλλα μαλακά τυριά, σε πήλινο μικρό σκεύος με φρέσκια ντοματούλα, μπούκοβο, πιπεριές και ελαιόλαδο. Όλα τα υλικά λιώνουν στο φούρνο και οι γεύσεις ανακατεύονται γλυκά δημιουργώντας έναν εξαιρετικό μεζέ. Και καλή σας όρεξη!!!!

Φόρουμ

Τελευταία Σχόλια

Loading...