Αλυκή

Αλυκή

Αλυκή

Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει μια μικρή βραχώδης έκταση, ο οικισμός της Αλυκής. Σ΄ αυτόν τον τόπο η ροή της ιστορίας είναι αδιάκοπη από τον 7ο αιώνα π.Χ.

Από τότε υπάρχει εδώ ένας λόφος - καθώς και η προέκτασή του μέσα στη θάλασσα - που βρίσκεται ανάμεσα στο λατομείο του 7ου π.Χ. αιώνα στην άκρη του ακρωτηρίου νοτιοανατολικά και στους δύο ναούς στα βορειοανατολικά. Στους σκαλισμένους ιερούς βράχους των ναών, οι πιστοί τοποθετούσαν τις προσφορές τους στους θεούς.

Το εμπόριο μαρμάρου άνθισε στην περιοχή. Σε όλη την διάρκεια της Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας η περιοχή λειτουργούσε ανελλιπώς ως μεταβιβαστικό και εμπορικό κέντρο, σημείο αναφοράς για το μάρμαρο και τα προϊόντα του, μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ. που άρχισαν οι επιδρομές από το βορρά.

Η περιοχή υπήρξε κομμάτι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι την αρχή του 4ου αιώνα μ.Χ. και έγινε αναπόσπαστο τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας όταν το 323 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος ανέβηκε στο θρόνο. Ο Απόστολος Παύλος ταξίδεψε από την Τρωάδα της Μικράς Ασίας στην Καβάλα και έτσι ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στην περιοχή.

Δείτε περισσότερα

Στην ανατολική ακτή του βράχου υπήρχαν δύο ιερά που η κατασκευή τους χρονολογείται από τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. Ήταν αφιερωμένα στους Διόσκουρους και το θεό Απόλλωνα και προστάτευαν τους ναύτες και τα πλοία τους στα θαλάσσια ταξίδια τους. Τα ερείπια του ενός ιερού, είναι εμφανή δίπλα στη θάλασσα. Πάνω στο δεύτερο ιερό οι πρώτοι Χριστιανοί έκτισαν δύο βασιλικές χρησιμοποιώντας υλικά από το ιερό, ακολουθώντας την παράδοση που ήθελε να κτίζονται Χριστιανικοί ναοί όπου υπήρχαν αρχαία ιερά κτήρια.

Τα αρχαία λατομεία που χρησιμοποιούνταν ευρέως την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διακρίνονται ακόμη και σήμερα στην άκρη της Χερσονήσου όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πέτρινα φράγματα στη επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ έκοβαν, επεξεργάζονταν και μετέφεραν με πλοία, το μάρμαρο χωρίς διακοπή από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι δύο κόλποι της Αλυκής λειτούργησαν σαν λιμάνια απ’ όπου εξαγόταν γνήσιο, υψηλής ποιότητας λευκό θασίτικο μάρμαρο και τα προϊόντα του, σ' όλο το γνωστό τότε κόσμο.

Σήμερα όλο και περισσότεροι επισκέπτες συρρέουν σε αυτό το φυσικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς που δεν υπάρχει όμοιό του πουθενά αλλού στον κόσμο. Τα κρυστάλλινα καθαρά νερά και το γαλήνιο περιβάλλον είναι οι λόγοι που η Αλυκή θεωρείται - και όχι άδικα - από πολλούς η πιο γραφική παραλία της Θάσου.


Τοποθεσία

Προσφορές τελευταίας στιγμής

Δείτε τις τρέχουσες προσφορές για την περιοχή αυτή!

Πάμε στις προσφορές τώρα

Φόρουμ

Τελευταία Σχόλια

Loading...