Η ΘΑΣΟΣ ΨΗΦΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Ποταμιά

Ποταμιά

Ποταμιά

Στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Θάσου, του Υψάριου, στην Βορειοανατολική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού την Θάσο, βρίσκεται το ορεινό χωρίο της Ποταμιάς.

Το βόρειο τμήμα του νησιού της Θάσου δέχεται κατ΄έτος υπερδιπλάσιες ποσότητες βροχής σε σχέση με το νότιο τμήμα που αν και πεδινό είναι άνυδρο. Τα μικρά ποταμάκια που σχηματίζονται από το πλεόνασμα των υπόγειων υδάτων έδωσαν το όνομά του στο χωριό που ονομάστηκε έτσι «Ποταμιά».

Οι 1200 κάτοικοί του, εκτός από την επιβλητική θέα του βουνού που αποτελεί φυσική στέγη για το χωριό τους, ζουν μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον οργιώδους βλάστησης. Το φυσικό περιβάλλον διαμορφώνεται από μεγάλο αριθμό πηγών και κρυστάλλινων γάργαρων νερών. Έτσι δημιουργούνται μικρά ποταμάκια ανάμεσα στα πολυάριθμα ορεινά μονοπάτια κατάλληλα και επαρκώς οργανωμένα για ορειβασία και πεζοπορία.

Δείτε περισσότερα

Ο επισκέπτης εκτός από τα γραφικά καφενεδάκια του χωριού με τους φιλόξενους κατοίκους όπου θα δοκιμάσει τοπικά γλυκά του κουταλιού και δροσερό κρυστάλλινο νερό, αξίζει να επισκεφτεί και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτισμένη το 1845. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσείο του δημοφιλούς γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή με έργα του καλλιτέχνη, μοντέρνας και συμβατικότερης τεχνοτροπίας που αξίζουν εκτίμησης και θαυμασμού.

Η μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού έδωσε πνοή στον τόπο που αν και ορεινός και δύσβατος κατακλύζεται από κατοίκους γεμάτους ζωντάνια και ενεργητικότητα. Οι αρετές αυτές των κατοίκων, αποτυπώνονται στο μοναδικό τρόπου που αυτοί διασκεδάζουν και γλεντούν. Μια γεύση της ζωντάνιας και της αστείρευτης φαντασίας των ντόπιων μπορεί να πάρει ο επισκέπτης που θα παρακολουθήσει το Αποκριάτικο Καρναβάλι – ονομαστό σε όλο το νησί - που διοργανώνεται εδώ κάθε χρόνο την Κυριακή της Αποκριάς.

Η κοινότητα περιλαμβάνει εκτός από τον ορεινό οικισμό και την Σκάλα Ποταμιάς, δίπλα στην πανέμορφη παραλία της Χρυσής Ακτής και απέναντι από το γραφικό μικρό νησάκι της Κραμπούσας.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί το μικρό αυτό νησάκι στολίδι της περιοχής, με το εξωκλήσι του οσίου Δανιήλ ο οποίος γεννήθηκε στην Θάσο την εποχή της Βασιλείας του Λέοντος του Αρμενίου 813-820 μ.χ. Ο όσιος Δανιήλ ακολουθούμενος από μια ομάδα ασκητών που τον περιέβαλε εγκαταστάθηκε εδώ. Η πρόσβαση στον τόπο γίνεται από την βόρεια πλευρά του αφού κάθε άλλη περιοχή είναι κακοτράχαλη και δύσβατη. Το νησί πέρα από την πλούσια βλάστηση που κάνει σχεδόν αδύνατη την εξερεύνησή του κατακλύζεται από ένα είδος άγριου λαχανικού που ονομάζεται κράμβη και το οποίο έδωσε το όνομά του στο νησί που οι ντόπιοι επισκέπτονται με βάρκες κάθε χρόνο τιμώντας την μνήμη του οσίου.


Τοποθεσία


Find a place to stay in Ποταμιά

Εμφάνιση 2 από 2

Προσφορές τελευταίας στιγμής

Δείτε τις τρέχουσες προσφορές για την περιοχή αυτή!

Πάμε στις προσφορές τώρα

Φόρουμ

Τελευταία Σχόλια

Loading...