Κάστρο

Κάστρο

Κάστρο

Σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται ο ορεινός οικισμός του Κάστρου ο οποίος σήμερα δεν έχει μόνιμους κατοίκους. Το Κάστρο βρίσκεται βορειοανατολικά των Λιμεναρίων προς το κέντρο του νησιού και δεν φαίνεται από την θάλασσα. Αυτό βοήθησε στην προστασία του χωριού και των κατοίκων του από τις λεηλασίες των πειρατών μέσα στο χρόνο, τακτική που ακολούθησαν όλοι οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Θάσου.

Οφείλει το όνομά του στα ερείπια ενός κάστρου που κάποτε υπήρχε εδώ. Στα ταραγμένα χρόνια της Φραγκοκρατίας ο Jacob Gatelluzzi, ένας Γενοβέζος στον οποίο ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Εμμανουήλ II Παλαιολόγος παραχώρησε τη Θάσο και το νησί της Λέσβου το 1414, έχτισε το κάστρο στη βουνοκορφή στην οποία βρίσκεται το χωριό. Η οικογένεια Gattelussi εξουσίαζε τη Θάσο για 40 χρόνια. Απόδειξη για αυτό αποτελούν οι τρεις πλάκες-επιγραφές σε έναν τοίχο της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου κτισμένη το 1804 η οποία θεωρήθηκε επίσημα προστατευόμενο μνημείο από την Ελληνική πολιτεία.

Το χωριό ήταν εντελώς έρημο για πολλά χρόνια, καθώς οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν για να δουλέψουν στα παράκτια χωριά. Πολλοί κατέβηκαν στα πεδινά για να καλλιεργήσουν την γη τους και να περιποιηθούν τα ελαιόδεντρά τους. Άλλοι πήγαν εργάτες σε ορυχεία μεταλλευμάτων για την εταιρία Spiedel που βρισκόταν στα Λιμενάρια ενώ άλλοι περισσότερο τολμηροί έφυγαν ακόμη και μετανάστες σε άλλες χώρες, καθώς άκουγαν πως υπήρχε υψηλή ζήτηση για εργάτες, με καλή πληρωμή.

Δείτε περισσότερα

Τα τελευταία χρόνια κάποια από τα παλιά σπίτια επισκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται σαν θερινές κατοικίες ή για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Πέρα από αυτό, είναι κυρίως ένα «κοιμώμενο» χωριό στη διάρκεια του χρόνου, ειδικά το χειμώνα. Είναι όμως εξαιρετικά όμορφο, με μια άγρια ομορφιά πάνω στο βουνό και σε πλήρη αρμονία με την ορεινή φύση και με μια καταπληκτική θέα στα φαράγγια και τις χαράδρες που το περιβάλλουν.

Η απομόνωση αυτή διακόπτεται γύρω στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα που σε όλη την περιοχή τιμάται η μνήμη του Αγίου Αθανασίου, προστάτη αγίου των κατοίκων των Λιμεναρίων, που ανεβαίνουν εδώ για εβδομαδιαίο εορτασμό σε ένα μαζικό και συμμετοχικό πανηγυρισμό. Τα γλέντια αυτά είναι ιδιαίτερα, καθώς οι πιστοί περιφέρονται όλη την νύχτα από σπίτι σε σπίτι και κάθε ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση να φιλοξενήσει τους επισκέπτες να τους κεράσει και να γλεντήσει μαζί τους και τα γλέντια αυτά κρατούν μέχρι το πρωί για αρκετές μέρες.

Μπορείτε να πάτε στο Κάστρο από τα Λιμενάρια με αυτοκίνητο και θα χρειαστείτε περίπου 35 λεπτά προσεκτικής οδήγησης σε ένα δρόμο κατασκευασμένο για ειδικά οχήματα 4x4. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε συμβατικό αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι αρκετά ανυψωμένο από το έδαφος γιατί ο βραχώδης δρόμος μπορεί να προκαλέσει φθορές στο όχημά σας. Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας προσπαθήστε να περπατήσετε από το Θεολόγο ή τα Λιμενάρια. Μια ευχάριστη βόλτα στη φύση με μέση διάρκεια δύο με τρεις ώρες.


Τοποθεσία

Προσφορές τελευταίας στιγμής

Δείτε τις τρέχουσες προσφορές για την περιοχή αυτή!

Πάμε στις προσφορές τώρα

Φόρουμ

Τελευταία Σχόλια

Loading...