Η ΘΑΣΟΣ ΨΗΦΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Θεολόγος

Θεολόγος

Θεολόγος

Ο Θεολόγος είναι από τα σημαντικότερα ορεινά χωριά της Θάσου, με μια δυναμική που έλκει τον επισκέπτη, τόσο εξ αιτίας της μακρόχρονης ιστορίας του, όσο και λόγω του φυσικού κάλους της περιοχής, όπου είναι κτισμένος.

Υπηρετεί την παράδοση που θέλει τα ορεινά χωριά της Θάσου να αναπτύσσονται αυτόνομα, αφού η επικοινωνία μεταξύ τους ήταν σχεδόν αδύνατη. Λόγω της έλλειψης οργανωμένου οδικού δικτύου, οι χωρικοί έπρεπε να κάνουν πολυήμερα ταξίδια προκειμένου να μεταβούν από το ένα χωριό στο άλλο.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το Θεολόγο παρουσιάζεται το έτος 1287. Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος αναφέρει, ότι η μονή Φιλοθέου του Αγ. Όρους, είχε μετόχι στο όνομα του Ευαγγελιστή και Θεολόγου Ιωάννη, στην τοποθεσία του σημερινού χωριού, απ΄ όπου πήρε και το όνομά του, ενώ υπήρξε διοικητική πρωτεύουσα της Θάσου μέχρι την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Δείτε περισσότερα

Οι Τούρκοι έποικοι εμφανίζονται στο Θεολόγο μεταξύ 1479 και 1538. Από τότε και έπειτα αρχίζει να εξελίσσεται σε μεγάλο κεφαλοχώρι με δύο οικισμούς «Άνω και Κάτω Πολίτες», δύο ενορίες, δύο σχολεία. Οι κάτοικοι βέβαια έμειναν στενά συνδεδεμένοι και με τους παραλιακούς οικισμούς Ποτού και Αστρίς όπου είχαν τα κτήματά τους.

Την 30η Μαρτίου του 1813 η περιοχή παραχωρείται στον Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Η άνθηση του οικισμού είναι ραγδαία, καθώς η μετάβαση αυτή του δίνει σχετική αυτονομία, καθώς κυβερνάται από τον ντόπιο πρόεδρο ένα είδος πρωθυπουργό, τον «Μπας Τσόρμπατζη», με τους Χατζησταμάτη, Χατζηγιώργη και Χατζηγιάννη σπουδαιότερους από αυτούς.

Ο οπλαρχηγός Χατζηγιώργης αποτελεί εμβληματική μορφή για τον τόπο καθώς κηρύσσει την επανάσταση και απωθεί τους Τούρκους φέρνοντας πλοία από τα Ψαρρά. Ωστόσο η οριστική απελευθέρωση του τόπου θα έρθει στις 18 Οκτωβρίου του 1912 μετά από πολύχρονους αιματηρούς αγώνες.

Στην σύγχρονη ιστορία του ο Θεολόγος ανακηρύχτηκε σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Θάσου το 1979, όπως και σε προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χωριό περπατώντας κατά μήκος του πλακόστρωτου κεντρικού δρόμου που διατρέχει το χωριό να επισκεφτεί το λαογραφικό μουσείο με πλήθος σημαντικών εκθεμάτων λαϊκής αρχιτεκτονικής. Επίσης εδώ βρίσκεται και η κατοικία του πολυγραφότατου Θασίτη συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού.

Σε κάθε βήμα του ο επισκέπτης νιώθει έντονα την βαριά ιστορική κληρονομιά του τόπου, όπως στο τοξωτό γεφύρι ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται έξω από το χωριό, καθώς και στις εκκλησίες της αγίας Παρασκευής και του αγίου Δημητρίου (κτισμένης το 1803 μ.Χ.) με το περίτεχνο εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Αλλά και στα μικρά ξωκλήσια της Παναγούδας και του Αρχαγγέλου όπου δεσπόζει μοναδική Βυζαντινή τοιχογραφία που χρονολογείται γύρω στο 1430 και είναι μοναδική στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι καταρράκτες της «Κεφαλόγουρνας» και τα παλιά ασβεστοκάμινα μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, όταν ο άνθρωπος εξυπηρετούσε τις ανάγκες του σε πλήρη αρμονία με την φύση.

Τα καλοκαίρια πλήθος τουριστών πλημμυρίζουν το χωριό που προσφέρει απλόχερα τις χάρες του. Ο Θασίτικος γάμος που αποτελεί αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου, συγκεντρώνει ντόπιους και παραθεριστές σε ένα ξέφρενο τοπικό γλέντι, μοναδικό για την αυθεντικότητά του σε ολόκληρη την περιοχή. Στα ταβερνάκια του χωριού, μπορείτε να απολαύσετε μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα, με το μέλι της Θάσου και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού να έχουν την τιμητική τους. Γαστρονομική απόλαυση επίσης προσφέρει το ντόπιο ψητό κατσικάκι.

Είναι πραγματικά μοναδική ευκαιρία για τον επισκέπτη να βρει εδώ, ακολουθώντας τα χνάρια της ιστορίας και της παράδοσης, τον προσωπικό του επίγειο παράδεισο.


Τοποθεσία


Find a place to stay in Θεολόγος

Εμφάνιση 2 από 2

Προσφορές τελευταίας στιγμής

Δείτε τις τρέχουσες προσφορές για την περιοχή αυτή!

Πάμε στις προσφορές τώρα

Φόρουμ

Τελευταία Σχόλια

Loading...